Teçhiz ve tekfin neden yapılır ?

Sadik

New member
Teçhiz ve Tekfin Neden Yapılır? Mizahi Bir Bakış

Arkadaşlar, şimdi size biraz tuhaf ama aslında hepimizi ilgilendiren bir konu açıyorum: **teçhiz ve tekfin**. Yani ölüye yapılan hazırlıklar, kefenleme işleri… Ama durun, hemen kasvetlenmeyin! Ben olaya biraz mizahi, biraz da günlük hayatta hepimizin anlayacağı dilden yaklaşmak istiyorum. Çünkü sonuçta ölüm de hayatın bir parçasıysa, bu kısım da “prosedürlerin” en ilginci.

Erkekler bu işlere bakınca hemen “sistem nasıl işler, en hızlı ve pratik yöntem ne?” diye düşünürken, kadınlar ise “ahh yazık, son yolculuğunda bile huzurlu olsun” diye içten içe duygusal yaklaşabiliyor. İşte tam da bu farklı bakış açılarını alıp karıştırınca ortaya hem düşündürücü hem de kahkahalık bir tablo çıkıyor.

---

Erkekler İçin: Stratejik Son Yolculuk Planı

Düşünün ki bir erkek, teçhiz ve tekfin işini üstlenmiş. Hemen hesap başlar:

* “Kefenin ölçüsü standardize mi?”

* “Bir beden büyük alsak daha rahat olmaz mı?”

* “Şimdi yıkama işleminde kaç kişi görev almalı ki maksimum verim alalım?”

Adamlar olayı sanki **lojistik operasyon** yönetiyormuş gibi görüyor. Hele ki mühendis kafalı biriyse, Excel tablosu açıp “ölüm sonrası bakım süreci” diye şema bile çıkarır.

Hatta işin içine biraz da rekabet girer:

– “Bizim köyde kefenlemede 7 kat kumaş kullanıyoruz, sizde kaç kat?”

– “Abi 3 kat yetiyor, öbür tarafta VIP yok zaten…”

Bir anda sanki futbol muhabbeti yapar gibi teknik analizlere giriliyor.

---

Kadınlar İçin: Empati Dolu Bir Veda

Kadınların yaklaşımı ise tamamen farklı. Onlar için mesele, ölünün huzurlu ve güzel bir şekilde yolcu edilmesi. “Kefeni pamuklu olsun, tene dokununca rahatsız etmesin” diye düşünen teyzeler bile var. O an sanki ölen kişi misafirliğe gidiyormuş gibi özen gösteriliyor.

Mesela:

– “Kefenini lavanta kokulu sabunla yıkayalım ki mis gibi koksun.”

– “Tırnaklarını da keselim, son yolculuğunda bakımlı gitsin.”

Kadınlar için tekfin, ölenle bir **duygusal bağın son düğümünü atmak** gibi. Bütün incelikleri düşünüyorlar. Erkekler bunu görünce “ya o artık hissetmez ki” dese de, kadınlar cevap veriyor:

– “Hissetmese bile bizim içimiz rahat etsin, önemli olan o.”

---

Aslında Neden Yapılır?

Ciddiyetle bakarsak teçhiz ve tekfin, hem dini hem de kültürel bir görev. Ölen kişiye saygının, toplumun ritüellerine uymanın bir yolu. Ama mizahi açıdan bakınca, sanki bu işler biraz da “öbür tarafa tertemiz gönderme protokolü” gibi duruyor.

Yani kısacası:

* **Hijyen var:** “Kokusuz, temiz, pak gitsin.”

* **Saygı var:** “Son görevimizi yapalım, gönlümüz rahat olsun.”

* **Toplumsal düzen var:** “Komşular ayıplamasın, usule uygun olsun.”

Biraz da “son yolculuğa VIP check-in” havası işte. Hatta düşünsenize, mezarlıkta kapı görevlisi var:

– “Kefenin kaç kat?”

– “3 kat.”

– “Kusura bakma, business class değil, economy gömüleceksin.”

---

Erkeklerin Yorumları: Çözüm, Çözüm, Çözüm

Bir erkek forumdaş çıksa şunu derdi mesela:

– “Ya bu kefen işini online siparişle çözmek lazım, paket hazır gelse uğraşmayız.”

Başka biri hemen taktik önerir:

– “Bence kefen ölçüsü önceden alınmalı, sonra sıkıntı oluyor. Lojistikte sürprize yer yok.”

Bir diğeri hesap yapar:

– “Ortalama ömrü 78 yıl, kişi başı 3 kat kefen, yılda şu kadar metre kumaş lazım…”

Sanki Tekfen Holding’in CEO’su toplanmış da stratejik plan yapıyorlar.

---

Kadınların Yorumları: Duygu, Bağ, Merhamet

Kadın forumdaş ise şunu der:

– “Benim babaannemi kefenlerken saçını taramıştık, hâlâ içim ısınıyor.”

Başka biri ekler:

– “Ben kefen kokusunu duyunca hüzünleniyorum ama aynı zamanda içimde huzur oluyor. Çünkü biliyorum ki en azından değer verdiğimiz gibi uğurluyoruz.”

Bir diğeri duygusallaşır:

– “Bizde kefene gül suyu serpilir, sanki son defa çiçek kokusu gibi…”

İşte kadınların yaklaşımı, erkeklerin tablolarına rakip olacak şekilde duygusal yönden sağlam bir arşiv oluşturuyor.

---

Gelecekte Teçhiz ve Tekfin Nasıl Olur?

Şimdi biraz da hayal kuralım. 2050 yılında teçhiz ve tekfin işleri nasıl olacak?

* Belki robotlar otomatik yıkama yapacak, kefen giydirme modülü olacak.

* Belki online “son yolculuk uygulamaları” olacak, tek tıkla sipariş vereceğiz: “Kefen seti + gül suyu hediyeli.”

* Belki de hologramlı dualar okunacak, ölenin gençlik hali yanımızda sanal olarak belirecek.

Ama şunu unutmayalım, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, işin özü hep aynı kalacak: saygı, temizlik ve veda.

---

Son Söz: Gülerek, Düşünerek

Teçhiz ve tekfin, kimisi için lojistik bir operasyon, kimisi için duygusal bir veda. Ama ikisinin birleşimi aslında bizim toplumumuzun ruhunu gösteriyor: hem işlevsel hem de duygusalız.

Şimdi merak ediyorum forumdaşlar: Sizce bu işte erkeklerin stratejik yaklaşımı mı daha önemli, yoksa kadınların empatik yaklaşımı mı? Biriniz çıkıp “ben kefeni likralı olsun isterdim” derse kahkahadan kırılırım!

Siz nasıl bilirdiniz bu konuyu? 😄