10 Haziran 2023

Çikolataya olan talep, insanların düşündüğünden daha fazla yasa dışı ormansızlaşmaya neden oluyor

ile wadmin

Kakao tedarik zinciri, tıpkı üst düzey bir çikolata kalıbı gibi, karmaşık, opak ve biraz çatlaktır. Çoğunlukla Batı Afrika’daki çiftçiler, mahsullerini yerel aracılara satıyor, onlar da ihracatçılara satış yapıyor. Bu ihracatçılar, genellikle Avrupa’da bulunan ve kendileri de Londra ve New York’taki yatırımcılar tarafından desteklenen çikolata üreticilerine ve tüccarlarına satış yapıyor.

Kakao talebi ormansızlaşmaya neden olabilir mi?(Temsili Resim)ÖDÜL
Kakao talebi ormansızlaşmaya neden olabilir mi?(Temsili Resim)

Bu tür bir karmaşıklık, çiftçilerin genellikle bir çikolatanın perakende fiyatının yalnızca yaklaşık %5’ini alması anlamına gelir. Ayrıca bu tatlıların üretimindeki tatsız uygulamaların takibini de zorlaştırıyor. Çocukların çalıştırılması ve zorla çalıştırma, yasadışı ağaç kesimi gibi yaygındır. Nature Food’da yayınlanan yakın tarihli bir makale, bu zararların bazılarının önceden düşünülenden daha kötü olabileceğini ortaya koyuyor. Resmi rakamlar, Batı Afrika’daki kakao çiftliklerinin sayısını ve dolayısıyla endüstrinin ormansızlaşma üzerindeki etkisini hafife alıyor.

Zürih’teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Nikolai Kalischek ve bir grup meslektaşı, birlikte dünya kakaosunun üçte ikisini üreten Fildişi Sahili ve Gana’da kakao tarımının yol açtığı ormansızlaşmanın haritasını çıkarmak için yola çıktı. Haritalarını oluşturmak için belirli kakao tarlalarının bilinen konumları hakkındaki verileri yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ile birleştirdiler. Bu verileri kullanarak, haritadaki her konumun bir kakao çiftliğine ev sahipliği yapma olasılığını tahmin etmek için bir bilgisayar modeli geliştirdiler. Daha sonra çalışmalarını, kısmen elle etiketlenmiş bir Gana haritası ve Fildişi Sahili’nde bir saha araştırması ile karşılaştırarak kontrol ettiler. Haritalarının neredeyse %90 oranında doğru olduğu ortaya çıktı.

Hektar olarak hasat edilen kakao alanı(The Economist)
Hektar olarak hasat edilen kakao alanı(The Economist)

Kakao çiftliklerinin Fildişi Sahili’nin arazi alanının %13,8’ini ve Gana’nın %11,4’ünü (sırasıyla 4,45m ve 2,71m hektar) oluşturduğunu gösterdi. Fildişi Sahili için bu rakamlar, kabaca BM’nin Gıda ve Tarım Örgütü’nün rakamlarıyla eşleşiyor, ancak Gana için yeni yöntemi kullanan tahminler, önceden düşünülenden yaklaşık %70 daha yüksek.

Harita yapımcıları ayrıca Fildişi Sahili’ndeki çiftliklerin %30’unun ve Gana’daki %7’sinin korunması gereken ormanlara dikildiğini de buldu. Yakın zamanda temizlenen ormanlardaki topraklar özellikle verimlidir (geçici olarak da olsa), bu da çiftçilere kısa vadede yüksek verim sağlar. Örneğin, Gana’daki Tano Ehuro ve Manzan orman rezervlerinde, alanlarının yarısından dörtte üçüne kadar yasadışı kakao tarımı yapılıyor. Araştırmacılar haritalarını kullanarak, 2000 yılından bu yana kakao yetiştiriciliğinin Fildişi Sahili’nin korunan alanlarındaki orman kaybının %37’sinden fazlasına ve Gana’daki rezervlerdeki ormansızlaşmanın %13’üne neden olduğunu gösterdi. Fildişi Sahili’nin 1950’den bu yana orman örtüsünün %90’ından fazlasını kaybettiği düşünülüyor ve Gana’nın %65’ten fazlasını kaybetmiş olabilir.

Kakao üretimi, Avrupa ve Amerika’daki çikolata ateşi nedeniyle 1900’lerde patladı ve büyümeye devam etti. (Fildişi Sahili ve Gana kendileri büyük tüketiciler değiller.) Teoride hükümetler ve şirketler, hem çiftçilere ağaçları kesmemeleri için teşvikler vererek hem de daha katı düzenlemeler uygulayarak, yıllardır kakao kaynaklı ormansızlaşmayı durdurmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki, görünüşe göre bu acı uygulamayı henüz ortadan kaldırmış değiller.

© 2023, Ekonomist Gazetesi Limited. Her hakkı saklıdır. The Economist’ten, lisanslı olarak yayınlandı. Orijinal içerik www.economist.com adresinde bulunabilir.

HT Premium ile sınırsız dijital erişimin keyfini çıkarın

Okumaya devam etmek için Şimdi Abone Olun

ücretsiz